Çocuklar duygu ve düşüncelerini yetişkinler kadar iyi ifade edemezler. Kimi zaman da duygu ve düşüncelerinin farkında olamayabilirler. Yetişkinler için kendini ifade yolu konuşma, çocuklar için ise oyundur. Oyuncaklar çocukların sözcükleri, oyunlar da anlatmak istedikleridir.
Oyun terapisi; çocuklarda ortaya çıkan ruhsal sorunların uzman kişilerce oyun ve oyuncaklar aracılığıyla tedavi edilmesini ifade eder. Oyun terapisinde çocuğun yaşadığı korku, öfke, kıskançlık, hayal kırıklığı gibi duyguların oyuncaklara ve oyuna aktarımı yapılır. Oyun terapistinin en önemli işlevi; çocuğun olduğu gibi kabul edilerek, büyümesi ve gelişmesi için gerekli ortamı sunmaktır. Kullanılan oyun terapisi yöntemleriyle çocuğun duygu ve düşüncelerinin farkındalığı sağlanır.
Oyun terapisi, 2-12 yaş arasındaki çocuklarda ortaya çıkan farklı psikolojik sorunlarda uygulanır. Depresyon, anne baba kaybı ya da boşanma, takıntılar, kaygı bozuklukları, travma, istismar ve taciz, altını ıslatma, kardeş kıskançlığı, uyum sorunları, uyku ve beslenme sorunları, özgüven eksikliği ve kronik hastalık gibi durumlarda oyun terapisine başvurulur.
Yetişkinlerin psikoterapide duygu ve düşüncelerini ifade imkanı bulduğu gibi çocuklar da duygu ve ihtiyaçlarını oyun aracılığıyla ifade eder. Bu süreçte terapist çocuğun iç dünyasını, duygu ve düşüncelerini anlama olanağı bulur. Terapist, çocuğun büyümesi ve gelişmesi için gerekli oyun materyallerinden yararlanır. Oyun terapisi, çocukların hareket özgürlüklerini kısıtlamaz, eğlendikleri etkinlikleri içerir.
Oyun terapisine uygun oyuncakların bulunduğu, çocuğun kendisini güvende hissedeceği, ferah bir oyun odası olmalıdır. Kullanılan oyuncaklar çocuk için ilgi çekici olmalıdır ve gerçek yaşamı yansıtmalıdır.